To wynik pracy Apícola Cuartero, rodzinnej firmy działającej od trzech pokoleń, zlokalizowanej u stóp Moncayo. Z ponad 3.000 uli, te miody produkowane w stu procentach w Hiszpanii pochodzą z najlepszych kwitnień hiszpańskiej geografii.
Ich ponad dwadzieścia różnych produktów jest wytwarzanych w sposób naturalny, bez pestycydów wokół kwiatów, i zgodnie z tradycyjnym procesem, dzięki czemu każdy miód będzie inny, nawet w obrębie tego samego rodzaju. W ten sposób Mieles del Tío Juan Cruz przywraca na podniebienia dawny smak miodu, kiedy to kupowano go bezpośrednio od pszczelarza.
Tutaj można znaleźć wszystkie produkty Mieles del Tío Juan Cruz. Oferują duże opakowania (940 g) i małe (470 g), a butelka octu miodowego ma pojemność 250 ml. Ponadto wszystkie etykiety są napisane w pięciu różnych językach (hiszpański, angielski, francuski, niemiecki i klasyczny arabski).
Ponad 3.000 uli, które Apícola Cuartero ma rozmieszczone w dużej części hiszpańskiej geografii, sprawia, że Mieles del Tío Juan Cruz obejmują szeroką gamę kwitnień z różnych ekosystemów, aby pszczoły mogły je zapylać.
Z terytorium Aragonii wykorzystuje się kwiaty takie jak rozmaryn i tymianek różowy, pierwszy produkuje miód o bardzo jasnym kolorze, łagodnym smaku i przyjemnym aromatycznym finiszu; a drugi o kolorze bursztynowym i słodkim smaku z kwasowymi nutami.