Słowenia
Producent/ Wytwórca
Firma PVC MONTAŽA BENJAMIN GLOBOKAR S.P., jest Producent/ Wytwórca, założoną w 2010, roku i działającą w sektorze Ryż. Ma siedzibę w Novo Mesto, Słowenia.
Inne przedsiębiorstwa w tym samym sektorze:
Producent/ Wytwórca
Globočdol 2
SI-8000 Novo Mesto - Słowenia
RADZIOWI SP. Z O.O.
Polska
Ryż arborio to włoska odmiana ryżu, który jest głównym składnikiem risotto. Włochy są największym europejskim producentem ryżu. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach. Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy. Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem arborio jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Ryż arborio może być również składnikiem słodkich ryżowych deserów na bazie mleka lub napoju ryżowego. Można również nadziewać nim warzywa.Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.
RADZIOWI SP. Z O.O.
Polska
Ryż basmati ma smukłe ziarna i posiada specyficzny orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna staja sie długie i sypkie. Basmati to gatunek ryżu uznawany za najszlachetniejszy na świecie. Najpopularniejszy w kuchni indyjskiej.Jego śnieżnobiałe ziarna są bogatym źródłem błonnika, białka oraz węglowodanów. W ich składzie znajdziemy także wiele składników mineralnych, jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor, a także znaczące ilości witamin z grupy B. <strong>Skład:</strong> ryż biały basmati <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1555kJ/367kcalTłuszcz 1,03gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29gWęglowodany 80,89gw tym cukry 0,33gBiałko 7,51gBłonnik 1,8gSól <0,01g <strong>Stosowanie</strong>Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:2. Niezbędny składnik do przygotowania dania pod nazwą ryż pilau pochodzącego z kuchni indyjskiej.Może być dodatkiem do dań głównych jak i ich składnikiem.
RADZIOWI SP. Z O.O.
Polska
Ryż brązowy to pełne ziarno rośliny Oriza sativa, tej samej, z której pochodzi popularny biały ryż. Ryż brązowy jest oczyszczony jednie z zewnętrznej niejadalnej plewy, pozostawiając łuskę, otręby i zarodek nietknięty. Smak ryżu brązowego ma delikatną orzechową nutę, jest nieco twardszy od białego, dłużej się go gotuje, ale również ma o wiele więcej prozdrowotnych właściwości niż oczyszczony biały ryż.Ryż brązowy ma więcej witamin i minerałów, zawiera bogate w błonnik otręby, ma niższy indeks glikemiczny i wolniej się trawi. Jest zatem idealny dla osób dbających o linię. Kryje się w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez chroniący nas przed stresem, żelazo, niezbędne w procesie oddychania komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów. W ryżu tym znajdziemy ponadto nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy.
RADZIOWI SP. Z O.O.
Polska
Ryż czarny, po ugotowaniu nabiera fioletowego odcienia, dlatego nazywany jest też fioletowym. Tak jak ryż brązowy jest niełuskany dlatego bogaty w błonnik, witaminy, szczególnie witaminę E i minerały: żelazo, cynk, miedź.Ryż czarny gotuje się dłużej niż inne ryże, od pól godziny do godziny, zawsze będzie delikatnie chrupiący. Często wykorzystuje się go przygotowania zdrowych deserów, np. deseru ryżowego z mlekiem kokosowym.Ryż czarny jest bogaty w antyoksydanty odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, tym samym chroniące nas przed stanami zapalnymi i wieloma schorzeniami oraz opóźniające starzenie się komórek. <strong>Skład:</strong> ryż brązowy <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1498kJ/354kcal - 18% RWS*Tłuszcz 3,2g - 5%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g - 4%Węglowodany 72g - 28%w tym cukry 0,7g <1%Białko 7,7g - 15%Błonnik 3,1gSól 0,03g <1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza <strong>Stosowanie</strong>Ryż przepłukać zimna wodą
Utwórz jedno zapytanie i uzyskaj wiele ofert od zweryfikowanych dostawców