FOODCOM S.A.

Polska

Warehouse icon Dystrybutor

FOODCOM S.A.
Web icon
Skontaktuj się

Polska

MLEKO UHT zawiera dużo składników mineralnych oraz witaminy C. Podgrzewanie mleka w systemie UHT nie obniża zawartości ani wartości biologicznej białka mleka, a nawet czyni je łatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka dzięki łatwiejszemu dostępowi enzymów trawiennych do zdenaturowanego białka Cząsteczki. Mleko UHT powstaje poprzez podgrzanie mleka do około 140oC przez 2-5 sekund w celu sterylizacji produktu i wyeliminowania rozwoju bakterii powodujących psucie się mleka. Podczas produkcji mleka UHT zachodzi reakcja Maillarda, która prowadzi do zmiany koloru, smaku i/lub zapachu. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Polska

Pasta Pomidorowa to gęsta pasta otrzymywana z dojrzałych pomidorów. Proces produkcji polega na gotowaniu pomidorów przez kilka godzin w celu zmniejszenia zawartości wody, wyciskaniu nasion i skórki oraz ponownym gotowaniu płynu w celu zredukowania bazy do gęstego, bogatego koncentratu. Produkt końcowy ma świeży i bogaty smak pomidorów oraz głęboki czerwony kolor. Ma gładką i gęstą konsystencję. Jest wolny od niepożądanych dodatków i jest również dobrym źródłem likopenu, przeciwutleniacza występującego w gotowanych pomidorach. Nie zawiera sztucznego cukru.

Polska

Permeat jest produkowany ze świeżego pasteryzowanego odtłuszczonego mleka, powstałego po ultrafiltracji mleka w celu ekstrakcji białek i tłuszczów. Produkt jest następnie suszony przy użyciu zaawansowanych technik suszenia rozpyłowego. Produkt jest czasem nazywany „serwatką odbiałczoną”, gdy jest uzyskiwany z serwatki. Dzięki temu, że permeat serwatki jest bogaty w laktozę, ale ma niską zawartość białka, może być stosowany do produkcji słodyczy, wyrobów piekarniczych i tłuszczów. Dodawany jest również do produkcji lodów, serów topionych, napojów i kosmetyków.

Polska

Lizyna (znana również jako L-lizyna) jest jednym z aminokwasów, który aktywuje reakcje enzymatyczne, syntezę białek i rozwój kości. Odgrywa również ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i wchłanianiu wapnia. Na skalę przemysłową otrzymuje się go z kaprolaktamu. Lizyna zwykle występuje w postaci białego proszku. Okres trwałości L-lizyny 25 kg wynosi 2 lata. Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Foodcom zaopatruje swoich Partnerów Biznesowych w lizynę w opakowaniach 25 kg.

Polska

Chlorek sodu to nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i sodu. Jest głównym składnikiem soli kuchennej, kuchennej i drogowej. Proces technologiczny otrzymywania soli warzącej polega na termicznym zagęszczaniu słonej wody i krystalizacji soli z tej wody. W naturze występuje jako składnik mineralny i tworzy złoża soli kamiennej zwane halitem. Chlorek sodu występuje w postaci drobnego krystalicznego białego proszku o charakterystycznym słonym zapachu i smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne. Produkt oferowany przez Foodcom nie jest modyfikowany genetycznie. Foodcom oferuje również sól spożywczą bez substancji przeciwzbrylających.

Polska

Glutaminian sodu, znany również jako MSG, jest solą sodową kwasu glutaminowego, jednego z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów. MSG otrzymuje się w wyniku fermentacji skrobi, trzciny cukrowej, buraków cukrowych lub melasy, ale znajduje się również w bulionie z alg, a także w wielu warzywach, serach i grzybach. MSG zawiera pojedynczy aminokwas z kwasu glutaminowego i nie jest uważany za zawartość białka surowego. Jest nierozpuszczalny i niehigroskopijny w zwykłych rozpuszczalnikach organicznych. Dobrze znosi obróbkę, ponieważ nie rozkłada się po ugotowaniu. W obecności cukru zmienia barwę na brązową pod wpływem wysokich temperatur. Zwykle jest dostępny jako monohydrat, biały krystaliczny proszek, bezwonny i rozpuszczalny w wodzie.

Polska

Fosforan monowapniowy otrzymuje się w reakcji kwasu fosforowego i węglanu wapnia. Jako budulec kości fosfor bierze udział w wielu ważnych przemianach biochemicznych. Fosforan monowapniowy 25kg występuje w postaci sypkiego proszku lub drobnych granulek o barwie białej lub szarawej. Łatwo miesza się z innymi surowcami. Produkt odpowiada za prawidłowy rozwój kości i tkanek, prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu i układu nerwowego, a także zwiększoną produktywność i odporność.

Polska

Witamina C (znana również jako kwas askorbinowy lub kwas L-askorbinowy) odpowiada za wiele procesów metabolicznych w organizmie. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, a także w syntezie hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów. Witamina C występuje w postaci utlenionej lub zredukowanej jako kwas L-askorbinowy. Jest bardzo podatny na zniszczenie, głównie pod wpływem światła i ciepła.

Polska

Żelatyna jest naturalnym rozpuszczalnym białkiem otrzymywanym w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu z kości, skóry i ścięgien zwierząt. Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Żelatyna pozyskiwana jest w procesie hydrolizy w celu rozerwania wiązań pomiędzy poszczególnymi cząsteczkami kolagenu. Do izolacji wyizolowanych cząsteczek stosuje się gorącą wodę lub kwasy. Następnie jest filtrowany, sterylizowany i suszony.

Polska

Sorbinian potasu jest wysoce skutecznym, bezpiecznym i nietoksycznym środkiem konserwującym żywność. Chociaż sorbinian potasu jest jednym z wielu konserwantów na rynku, jest jednym z najlepszych, ponieważ jest nieszkodliwy i wszechstronny. Sorbinian potasu jest w dużej mierze produkowany syntetycznie. Jest to proszek bez smaku i zapachu. Według FDA jest uważany za bezpieczny w użyciu, ponieważ rozkłada się w organizmie na wodę i dwutlenek węgla. Znajduje się na liście konserwantów, które mogą być stosowane w produktach kosmetycznych z ograniczeniami. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie w produkcie końcowym wynosi 0,6% w przeliczeniu na kwas sorbinowy. Najlepiej sprawdza się w środowisku kwaśnym, w przeciwnym razie jego właściwości są znacznie słabsze.

Domain icon Dystrybutor

FOODCOM S.A.

Crown Square building

Przyokopowa 31, 7th floor

01-208 Warszawa, Poland - Polska

N° VAT
Skontaktuj się