Daktyle są dobrym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: z grupy B, A, K i wiele składników mineralnych. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Polifenole, związki zawarte w daktylach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zapobieganiu wielu chorób i infekcji. Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają błonnik. Owoce daktyli są również bogate w minerały, takie jak wapń, miedź i magnez. Ponadto zawierają mangan i żelazo. Wapń jest ważnym minerałem, niezbędny składnik kości i zębów i jest wymagany przez organizm do skurczu mięśni, krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsu nerwowego. SKŁAD: suszone daktyle bez pestek Kraj pochodzenia: IRAN, PAKISTAN
Polska
Migdały i ich wartości odżywcze są doceniane nie tylko na Zachodzie, ale już od bardzo dawna używane w medycynie i tradycjach wschodnich. W Ajurwedzie, która jest starohinduską sztuką leczenia, pożywienie traktuje jako jeden z głównych składników zapobiegania chorobom. Migdały w tej tradycji są postrzegane jako budulec siły i energii, pomagają osobom nerwowym w dojściu do równowagi emocjonalnej oraz stosowane są jako afrodyzjak. Olej z migdałów dodawany do posiłków odżywia ciało od wewnątrz, zewnętrznie pomaga przesuszonej skórze i zmniejsza oznaki starzenia. SKŁAD: migdały Kraj pochodzenia: HISZPANIA
Poproś o wycenęPolska
Orzechy nerkowca znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej. Możemy spożywać je zarówno w formie słonej, prażonej, jak i w czekoladzie. Odznaczają się one delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Dlatego też, bez przeszkód możemy wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania słodkich deserów (na przykład, składnika do spodu wegańskich ciast, pysznych ciasteczek zbożowych lub popularnego nerkownika), jak również dań wytrawnych, np. pysznych past kanapkowych lub do produkcji wegańskiego sera. Nerkowce są popularnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej takich jak różnego rodzaju curry czy biryani (indyjska potrawa z ryżu). Warto również wiedzieć, iż orzechy nerkowca stanowią doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, musli lub pożywnej owsianki. SKŁAD: orzechy nerkowca
Poproś o wycenęPolska
Morwa biała od jakiegoś czasu zyskuje na popularności, zwłaszcza wśród osób, które chcą zapobiegać podwyższonemu poziomowi glukozy we krwi lub chcą schudnąć. W celach leczniczych wykorzystuje się owoce, liście i korzeń morwy białej, każda część rośliny ma nieco inne właściwości lecznicze.Owoce morwy białej przypominają kształtem maliny lub jeżyny. Mają przyjemny, słodki smak z kwaśną nutką.Owoce mają właściwości antyoksydacyjne, detoksykacyjne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Regulują pracę jelit. Zawierają pektyny, garbniki i flawonoidy. Stosowana wspomagająco przy chorobie wrzodowej. <strong>Skład:</strong> morwa suszona <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1442kJ/340kcal - 17% RWS*Tłuszcz 1,5g - 2%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g - 0%Węglowodany 75g - 29%w tym cukry 38g - 42%Białko 4,2g - 8%Błonnik 5gSól 0,18g - 3%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcze <strong>Stosowanie</strong>Doskonała przekąska w domu, na wycieczce, w szkole czy pracy.
Poproś o wycenęPolska
MSM proszek to suplement diety. W przyrodzie znajdziemy go w świeżych owocach, warzywach, herbacie, świeżym krowim mleku jak również w produktach zbożowych. Niestety jest bardzo delikatny i łatwo ulega „zniszczeniu” poprzez gotowanie czy pasteryzację.MSM to skrót od metylosulfonylometanu, organicznego związku siarki. MSM jest niezwykle istotnym suplementem dla naszego organizmu. Jest to bezwonny, biały proszek, który jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie. Siarka odpowiada za utrzymanie dobrej kondycji jak również elastyczności skóry i naczyń krwionośnych. Wspomaga produkcję chrząstki i tkanki łącznej oraz jest niezbędny dla zdrowych ścięgien i stawów. Zapewnia ścianom komórkowym przepuszczalność dla substancji odżywczych i możliwość wydalania toksyn. <strong>Skład:</strong> MSM metylosulfonylometan (Methyl Sulphonyl-Methane). <strong>Stosowanie</strong>Porcję produktu tj.: 2g (1 miarka - 2 ml) rozpuścić w 100 ml wody lub mleka spożywać raz dziennie, najlepiej po posiłku,
Poproś o wycenę