Migdały i ich wartości odżywcze są doceniane nie tylko na Zachodzie, ale już od bardzo dawna używane w medycynie i tradycjach wschodnich. W Ajurwedzie, która jest starohinduską sztuką leczenia, pożywienie traktuje jako jeden z głównych składników zapobiegania chorobom. Migdały w tej tradycji są postrzegane jako budulec siły i energii, pomagają osobom nerwowym w dojściu do równowagi emocjonalnej oraz stosowane są jako afrodyzjak. Olej z migdałów dodawany do posiłków odżywia ciało od wewnątrz, zewnętrznie pomaga przesuszonej skórze i zmniejsza oznaki starzenia. SKŁAD: migdały Kraj pochodzenia: HISZPANIA
Polska
Migdały to nasiona owoców migdałowca, które rosną w około 30 różnych odmianach. 8 na 10 migdałów pochodzi z upraw w słonecznej Kalifornii, gdzie warunki klimatyczne są idealne do uprawy drzew migdałowca. Migdały należą do tej samej rodziny co wiśnie, brzoskwinie i mango.Są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy, minerały, białko i błonnik tym samym maja działanie prozdrowotne. Mają dużą zawartość zdrowych tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nienasycone nie zwiększają zagrożenia wytworzenia się "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej uważa się, że ich regularne spożywanie może obniżyć ogólny poziom cholesterolu. Migdały są bogate w witaminę E, znany antyoksydant, substancję, która zatrzymuje procesy utleniania, tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowalnia starzenie się komórek. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk.
Poproś o wycenęPolska
Orzechy nerkowca znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej. Możemy spożywać je zarówno w formie słonej, prażonej, jak i w czekoladzie. Odznaczają się one delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Dlatego też, bez przeszkód możemy wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania słodkich deserów (na przykład, składnika do spodu wegańskich ciast, pysznych ciasteczek zbożowych lub popularnego nerkownika), jak również dań wytrawnych, np. pysznych past kanapkowych lub do produkcji wegańskiego sera. Nerkowce są popularnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej takich jak różnego rodzaju curry czy biryani (indyjska potrawa z ryżu). Warto również wiedzieć, iż orzechy nerkowca stanowią doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, musli lub pożywnej owsianki. SKŁAD: orzechy nerkowca
Poproś o wycenęPolska
Daktyle są dobrym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: z grupy B, A, K i wiele składników mineralnych. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Polifenole, związki zawarte w daktylach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zapobieganiu wielu chorób i infekcji. Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają błonnik. Owoce daktyli są również bogate w minerały, takie jak wapń, miedź i magnez. Ponadto zawierają mangan i żelazo. Wapń jest ważnym minerałem, niezbędny składnik kości i zębów i jest wymagany przez organizm do skurczu mięśni, krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsu nerwowego. SKŁAD: suszone daktyle bez pestek Kraj pochodzenia: IRAN, PAKISTAN
Poproś o wycenęPolska
Orzechy ziemne nazywane również orzechami arachidowymi lub fistaszkami, na tle innych orzechów wyróżniają się największą ilością białka. Jednak, tak na prawdę, fistaszki to nie orzechy tylko nasiona roślin strączkowych, co wyjaśnia dużą zawartość białka. Orzechy te pochodzą z Ameryki Południowej, najprawdopodobniej z Brazylii.Orzechy ziemne są dość kaloryczne - 100g ma blisko 600 kalorii. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które maja dobry wpływ na serce, regulują poziom cukru we krwi i regulują ciśnienie. Fistaszki zawierają również sporo witaminy E, która jest silnym antyoksydantem oraz witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego i niacyny. Zawierają również cynk, fosfor, magnez, selen, wapń i żelazo.Są skarbnicą błonnika pokarmowego i argininy - aminokwasu bardzo istotnego przede wszystkim dla sportowców ponieważ zwiększa ukrwienie mięśni i ich wytrzymałość podczas treningu. <strong>Skład:</strong> orzechy arachidowe prażone bez soli <strong>Wartość odżywcza w 100g
Poproś o wycenę