Sacharoza, znana również jako cukier biały lub cukier stołowy, pozyskiwana jest z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Jest to disacharyd należący do węglowodanów prostych. Produkt ma postać białych, jednorodnych, ziarnistych kryształów bez grudek i grudek, o charakterystycznym słodkim zapachu i smaku cukru. Sacharoza jest łatwo rozpuszczalna w wodzie i może szybko rekrystalizować. Produkt oferowany przez Foodcom nie pochodzi z roślin modyfikowanych genetycznie.
FOODCOM S.A.
Polska
Dekstroza (d-glukoza) to cukier prosty, otrzymywany w warunkach przemysłowych ze skrobi na drodze hydrolizy kwasowej lub enzymatycznej. Dekstroza jest białym proszkiem o strukturze krystalicznej, bez zapachu. Dekstroza jest popularna w wielu segmentach produkcji żywności, ponieważ wzmacnia aromat i smak oraz uczucie chłodzenia. W produktach fermentacyjnych dekstroza jest wykorzystywana jako źródło węgla i nośnik. W przemyśle mięsnym dekstroza umożliwia zwiększoną dyfuzję soli i azotanów w przetworzonym mięsie.
FOODCOM S.A.
Polska
Laktoza to naturalny cukier mleczny. Stanowi 3,5% -5,0% mleka krowiego i może być ekstrahowany w procesie filtracji. Następnie laktoza jest krystalizowana i kruszona. Rozmiary ziaren są podzielone przez siatkę. Foodcom może zaopatrywać swoich Partnerów Biznesowych w cząstki o różnej wielkości, odpowiednie do wielu zastosowań. Laktoza jest jednym z najlepszych składników nabiału w żywności i paszach ze względu na łagodny smak, białą barwę i niską kaloryczność. Jego taniość, niska higroskopijność i rozpuszczalność w wodzie przyczyniają się do jego popularności. Może być stosowany w produkcji ciast, wyrobów cukierniczych i czekolady jako wzmacniacz smaku i słodzik. Laktoza jest ważnym składnikiem farmaceutycznym i żywieniowym.