Olej kokosowy Extra Virgin jest olejem najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Ma konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C przybiera konsystencją półpłynną.Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Pozostałe 7% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Polska
Olejek z opuncji figowej to przełom w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Naturalny efekt liftingu zamknięty w małej buteleczce. Olejek jest tłoczony w czasochłonnym i kosztownym procesie z nasion opuncji figowej. Litr oleju pozyskuje się z około miliona pestek z prawie 500 kg owoców.Tym, co wyróżnia olej z opuncji figowej na tle innych jest jego wyjątkowy skład: wysoka (90%) zawartość kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym ponad 60% kwasu Omega-6, a także najbardziej aktywnej formy witaminy E (gamma-tokoferolu). Poza cennymi kwasami i witaminami (A, E, F, K), zawiera również minerały (wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk).Olejek ma właściwości:- wygładzające - obecność żelaza oraz cynku wpływa korzystnie na metabolizm kolagenu. Olej spłyca już powstałe zmarszczki;- antyoksydacyjne - wysoka zawartość karotenoidów oraz chlorofilu znacznie spowalnia procesy starzenia skóry;- regenerujące - wzmacnia i odbudowuje zniszczoną barierę lipidową, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych, w
Poproś o wycenęPolska
Rzepak ma intensywnie żółte kwiaty, a jego nasiona są czarne i to z nich tłoczy się olej. Olej rzepakowy nazywany jest “oliwą północy”.Olej rzepakowy marki Vivio jest olejem zimnotłoczonym, nierafinowanym, produkowanym z uszlachetnionych odmian rzepaku o niskiej zawartości kwasu erukowego.Ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 jest optymalny, wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas krótkiego smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych. <strong>Skład:</strong> rzepak <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 3441kJ/837kcal - 41% RWS*Tłuszcz 93g - 133%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,6g - 28%Węglowodany 0g -
Poproś o wycenęPolska
Ryż arborio to włoska odmiana ryżu, który jest głównym składnikiem risotto. Włochy są największym europejskim producentem ryżu. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach. Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy. Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem arborio jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Ryż arborio może być również składnikiem słodkich ryżowych deserów na bazie mleka lub napoju ryżowego. Można również nadziewać nim warzywa.Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.
Poproś o wycenęPolska
Ryż basmati ma smukłe ziarna i posiada specyficzny orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna staja sie długie i sypkie. Basmati to gatunek ryżu uznawany za najszlachetniejszy na świecie. Najpopularniejszy w kuchni indyjskiej.Jego śnieżnobiałe ziarna są bogatym źródłem błonnika, białka oraz węglowodanów. W ich składzie znajdziemy także wiele składników mineralnych, jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor, a także znaczące ilości witamin z grupy B. <strong>Skład:</strong> ryż biały basmati <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1555kJ/367kcalTłuszcz 1,03gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29gWęglowodany 80,89gw tym cukry 0,33gBiałko 7,51gBłonnik 1,8gSól <0,01g <strong>Stosowanie</strong>Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:2. Niezbędny składnik do przygotowania dania pod nazwą ryż pilau pochodzącego z kuchni indyjskiej.Może być dodatkiem do dań głównych jak i ich składnikiem.
Poproś o wycenę