Wanilina

Web icon

Opis

Vainillin to wysoce aromatyczny organiczny związek chemiczny (glukozyd waniliny) odpowiedzialny za wyjątkowy i pyszny waniliowy zapach i smak, który występuje naturalnie w lasce wanilii. Jest organicznym związkiem chemicznym składającym się z pierścienia benzenowego zastąpionego trzema grupami funkcyjnymi: aldehydową, hydroksylową i metoksylową. Jest jednym ze składników zapachu waniliowego. Syntetycznie otrzymywana z gwajakolu, wanilina jest otrzymywana z ługu wytwarzanego przy produkcji papieru. Smak jest najważniejszą cechą odróżniającą wanilinę od wanilii. Syntetyczny substytut wanilii ma bardziej intensywny smak niż naturalny owoc rośliny. Ma postać drobnych białych do lekko żółtych kryształków.

  • Proteiny, białka - dodatki do żywności
  • przemysł farmaceutyczny
  • kosmetyki
  • Środek aromatyzujący

Domain icon Dystrybutor

01-208 Warszawa, Poland - Polska

Skontaktuj się