Orzechy nerkowca znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej. Możemy spożywać je zarówno w formie słonej, prażonej, jak i w czekoladzie. Odznaczają się one delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Dlatego też, bez przeszkód możemy wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania słodkich deserów (na przykład, składnika do spodu wegańskich ciast, pysznych ciasteczek zbożowych lub popularnego nerkownika), jak również dań wytrawnych, np. pysznych past kanapkowych lub do produkcji wegańskiego sera. Nerkowce są popularnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej takich jak różnego rodzaju curry czy biryani (indyjska potrawa z ryżu). Warto również wiedzieć, iż orzechy nerkowca stanowią doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, musli lub pożywnej owsianki. SKŁAD: orzechy nerkowca
Polska
Orzechy nerkowca to nasiona owoców drzewa zwanego nanerczem zachodnim lub nerkowcem zachodnim. Są kuzynami mango i pistacji i uprawiane w większości krajów obszaru tropikalnego. Pozyskiwanie orzechów nerkowca jest złożone i czasochłonne.Orzechy nerkowca są prawdziwą kopalnią minerałów - magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź, żelazo, selen, potas, wapń oraz witamin - K1, E i witamin z grupy B.Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz magnezu nerkowce mają pozytywny wpływ na m.in. układ nerwowy. Wysoka zawartość potasu sprawia, iż nerkowce mają pozytywny wpływ na zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej oraz zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie (dzięki czemu redukują opuchliznę stóp, dłoni i twarzy, cellulit wodny itd.). Zawartość w orzechach nerkowca witaminy E i cynku jest natomiast ważna dla wszystkich osób dbających o stan swej skóry lub mających problemy z trądzikiem - regularne spożywanie nerkowców redukuje przetłuszczanie się skóry, a więc i s
Poproś o wycenęPolska
Orzechy brazylijskie są orzechami drzewnymi pochodzącymi z lasów deszczowych Amazonii w Brazylii, Boliwii i Peru. Mają gładką, maślaną konsystencję i orzechowy smak.Są spożywane na surowo lub blanszowane, wysoko energetyczne i bardzo odżywcze. Orzechy brazylijskie są jednym z najbardziej skoncentrowanych dietetycznych źródeł selenu mineralnego.Jedna orzech może zawierać nawet 175% RWS. Selen jest pierwiastkiem śladowym, który jest niezbędny dla układu odpornościowego, tarczycy i wzrostu komórek.Jedzenie orzechów brazylijskich może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, m.in. regulują czynność tarczycy, zmniejszają stany zapalne oraz wspierając serce, mózg i układ odpornościowy. Poza tym, orzechy brazylijskie są bogate w zdrowe tłuszcze, magnez, miedź, fosfor, mangan, tiaminę i witaminę E.Orzechy brazylijskie zawierają przeciwutleniacze, takie jak selen, witamina E i fenole. Tylko jeden orzech dziennie może prowadzić do zmniejszenia stanu zapalnego.
Poproś o wycenęPolska
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości odżywcze. Zawierają witaminę E, nazywaną „witaminą młodości i płodności”. Zawierają też duże ilości witamin z grupy B, potasu oraz wapnia i fosforu. Dzięki temu pomagają w obniżeniu ciśnienia, wzmacniają kości i zęby i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.Orzechy laskowe zawierają duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi- ok. 680 mg na 100 g. Zawierają również duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom „dobrego”. Dlatego orzechy laskowe włącza się do diety, która ma zapobiegać chorobom układu sercowego i naczyniowego. <strong>Skład:</strong> orzechy laskowe łuskane <strong>Wartość odżywcza w 100g</strong>Wartość energetyczna 2742kJ/665kcal - 33% RWS*Tłuszcz 63g - 90%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5g - 22%Węglowodany 6g - 2%w tym cukry 4g - 16%Błonnik 8,9gBiałko 14g - 28%Sól 0g - 0%*Referencyjna Wartość Spożywcza&n
Poproś o wycenęPolska
Orzechy pecan są zaliczane do jednych z najbardziej szlachetnych gatunków orzechów. Stanowiły ważny element diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Orzechy mają lekko słodki i masłowy smak dlatego świetnie pasują do wszelkich ciast, deserów i czekoladek. Są składnikiem słynnej tarty pecan (pecan pie), przygotowywanej na Święto Dziękczynienia.Około 90% tłuszczów zawartych w orzechach pecan to zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT są niezbędne dla zdrowia skóry, prawidłowej pracy układu krążenia. Obniżają poziom LDL (tzw. złego cholesterolu), dzięki czemu chronią przed rozwojem miażdżycy.Orzechy pecan zawierają witaminy: C, E, K oraz witaminy z grupy B oraz minerały magnez, mangan i miedz. Mangan wspiera układ nerwowy i przyspiesza przeminę cholesterolu, miedź natomiast jest niezbędna do syntezy kolagenu i elastyny, co przenosi się na dobrą kondycje naszej skóry.Trzeba pamiętać, że orzechy pecan są bardzo zdrowe, ale i bardzo kaloryczne.
Poproś o wycenę