Olejek z drzewa herbacianego posiada przyjemny, aromatyczny zapach. Otrzymywany jest z liści drzewa herbacianego występującego w Australii. Nazwa olejku, jak i samego drzewa, z którego jest produkowany, nie ma nic wspólnego z herbatą. Roślina została nazwana drzewem herbacianym przez kapitana Cooka, który na wzór Aborygenów używał jej liści do parzenia napoju zastępującego herbatę.Dobroczynne działanie liści drzewa herbacianego wykorzystywane było przez Aborygenów, którzy używali ich do dezynfekcji i leczenia ran. W dzisiejszych czasach drzewo to jest uprawiane na szeroką skalę ze względu na duże zainteresowanie olejkiem eterycznym pozyskiwanym z tego surowca, który zawiera ponad 90 związków aktywnych.Olejek herbaciany otrzymuje się w procesie destylacji z parą wodną świeżych liści i gałązek drzewa herbacianego. Charakteryzuje go świeży, ziołowy zapach oraz bezbarwny lub jasnożółty kolor.Olejek stosowany jest w aromatoterapii jako jeden z najsilniejszych składników przeciwwirusowych, p
Polska
Ryż arborio to włoska odmiana ryżu, który jest głównym składnikiem risotto. Włochy są największym europejskim producentem ryżu. Rocznie zbiera się go w ilości aż 1,5 miliona ton, choć stanowi to tylko 1% tego, co zbierają rolnicy w Indiach. Przewagą włoskiego ryżu nad tym importowanym jest fakt, że cały proces wzrostu, zbioru i przetwarzania podlega pod surowe europejskie normy. Przy ryżu importowanym np. nie wiemy jakich środków chemicznych użyto podczas jego uprawy. Najsłynniejszą włoską potrawą z ryżem arborio jest risotto, danie charakterystyczne dla północnych Włoch. Ryż arborio może być również składnikiem słodkich ryżowych deserów na bazie mleka lub napoju ryżowego. Można również nadziewać nim warzywa.Ryż arborio po ugotowaniu jest lekko kleisty (dzięki amylopektynie), wilgotny, doskonale nadaje się do przygotowywania kleików, deserów, a przede wszystkim to najlepszy ryż do risotto, klasycznej potrawy Włochów. Największą jego zaletą jest dobre wchłanianie smaków.
Poproś o wycenęPolska
Ryż basmati ma smukłe ziarna i posiada specyficzny orzechowy aromat. Podczas gotowania jego ziarna staja sie długie i sypkie. Basmati to gatunek ryżu uznawany za najszlachetniejszy na świecie. Najpopularniejszy w kuchni indyjskiej.Jego śnieżnobiałe ziarna są bogatym źródłem błonnika, białka oraz węglowodanów. W ich składzie znajdziemy także wiele składników mineralnych, jak żelazo, selen, cynk, mangan, miedź i fosfor, a także znaczące ilości witamin z grupy B. <strong>Skład:</strong> ryż biały basmati <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1555kJ/367kcalTłuszcz 1,03gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,29gWęglowodany 80,89gw tym cukry 0,33gBiałko 7,51gBłonnik 1,8gSól <0,01g <strong>Stosowanie</strong>Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:2. Niezbędny składnik do przygotowania dania pod nazwą ryż pilau pochodzącego z kuchni indyjskiej.Może być dodatkiem do dań głównych jak i ich składnikiem.
Poproś o wycenęPolska
Ryż brązowy to pełne ziarno rośliny Oriza sativa, tej samej, z której pochodzi popularny biały ryż. Ryż brązowy jest oczyszczony jednie z zewnętrznej niejadalnej plewy, pozostawiając łuskę, otręby i zarodek nietknięty. Smak ryżu brązowego ma delikatną orzechową nutę, jest nieco twardszy od białego, dłużej się go gotuje, ale również ma o wiele więcej prozdrowotnych właściwości niż oczyszczony biały ryż.Ryż brązowy ma więcej witamin i minerałów, zawiera bogate w błonnik otręby, ma niższy indeks glikemiczny i wolniej się trawi. Jest zatem idealny dla osób dbających o linię. Kryje się w nim przede wszystkim: fosfor, potrzebny do budowy kości i zębów, potas odpowiedzialny m.in. za prawidłową pracę serca, magnez chroniący nas przed stresem, żelazo, niezbędne w procesie oddychania komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów. W ryżu tym znajdziemy ponadto nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy.
Poproś o wycenęPolska
Ryż czarny, po ugotowaniu nabiera fioletowego odcienia, dlatego nazywany jest też fioletowym. Tak jak ryż brązowy jest niełuskany dlatego bogaty w błonnik, witaminy, szczególnie witaminę E i minerały: żelazo, cynk, miedź.Ryż czarny gotuje się dłużej niż inne ryże, od pól godziny do godziny, zawsze będzie delikatnie chrupiący. Często wykorzystuje się go przygotowania zdrowych deserów, np. deseru ryżowego z mlekiem kokosowym.Ryż czarny jest bogaty w antyoksydanty odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, tym samym chroniące nas przed stanami zapalnymi i wieloma schorzeniami oraz opóźniające starzenie się komórek. <strong>Skład:</strong> ryż brązowy <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1498kJ/354kcal - 18% RWS*Tłuszcz 3,2g - 5%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g - 4%Węglowodany 72g - 28%w tym cukry 0,7g <1%Białko 7,7g - 15%Błonnik 3,1gSól 0,03g <1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza <strong>Stosowanie</strong>Ryż przepłukać zimna wodą
Poproś o wycenę