Olej goździkowy ma niepowtarzalny aromat i charakteryzuje się niezwykłym składem. Jest on naturalnym olejkiem eterycznym, którego głównym składnikiem jest eugenol oraz pochodny acetyloeugenol. Eugenol jest substancją zaliczaną do grupy terpenów. To właśnie on w głównej mierze odpowiada za niezwykłe właściwości olejków eterycznych i wykazuje silne działanie odkażające. Ponadto, olej goździkowy jest źródłem salicylanu metylu, odpowiadającego za właściwości przeciwbólowe niniejszego produktu. Produkt jest doskonałą skarbnicę witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A oraz witaminę C, jak również fosfor, potas, wapń, sód oraz żelazo.Olejek goździkowy znany jest on ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwgrzybiczych. Dlatego też, od lat stosowany jest w fitoterapii, jako podstawa leczenia trudno gojących się raz oraz zakażeń skórnych.Zawarty w oleju goździkowym eugenol może przyczyniać się do poprawy cyrkulacji krwi w organizmie.
Polska
Olej konopny jest olejem nierafinowanym. Cechuje go bardzo oryginalny smak, z lekką orzechową nutą i korzennym posmakiem. Olej jest bogaty w kwasy tłuszczowe NNKT i zawiera idealna proporcję kwasów omega-6 do omega-3, czyli 3:1, dzięki czemu przyczynia się do regulacji gospodarki lipidowej organizmu oraz wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Zawarta w nim witamina E działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, K - odpowiadająca za prawidłową krzepliwość krwi, przyspiesza gojenie się ran, A - przyczyniająca się do prawidłowego widzenia, D oraz z grupy B - potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizm. W składzie znajdujemy: wapń, magnez, siarkę, potas, żelazo, cynk i fosfor. Zawiera również naturalnie występujący w nasionach chlorofil, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.Olej konopny poprawia metabolizm, wspomaga pracę serca, bierze udział w budowie tkanki kostnej, ma działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Poproś o wycenęPolska
Olej lniany, zimnotłoczony, nierafinowany. Jest bardzo wartościowym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególną kwasu α-linolenowego (ALA), który stanowi ponad połowę jego składu. Kwas ALA jest kwasem omega-3, tym samym, który występuje w tłustych rybach. Dieta bogata w omega-3 przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu i prawidłowej pracy mózgu, poprawia nastrój, pomaga zachować młodość i witalność.Budwigowym określa się olej lniany wysokolinolenowy. Ta szlachetna odmiana została tak nazwana na cześć niemieckiej biochemik – dr Budwig, która opracowała dietę opartą właśnie na przyjmowaniu kwasów omega-3 zawartych w oleju lnianym. Jej głównym założeniem było wspieranie w walce z nowotworami, chorobami serca i cukrzycą, dzięki odpowiedniemu stosunkowi kwasów omega-3 i -6. <strong>Skład:</strong> olej z lnu nierafinowany <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 3441kJ/837kcal - 41% RWS*Tłuszcz 93g - 133%w tym kwasy tłuszcz
Poproś o wycenęPolska
Miodowy lub ciemnobrązowy w kolorze olej z czarnuszki jest lekko gorzkawy w smaku i ma intensywny, korzenny zapach. Tłoczony jest na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa).Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów Tłuszczowych (NNKT), które pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Kwas linolowy, którego jest w oleju z czarnuszki aż 55%, jest nienasyconym kwasem tłuszczowym z grupy omega-6, który wywiera pozytywny wpływ na skórę.Kwas oleinowy to jednonienasycony kwas tłuszczowy jest najbardziej powszechnym kwasem typu omega-9. Nie należy do NNKT - organizm człowieka jest w stanie wyprodukować ten kwas z innych kwasów tłuszczowych. Kwas oleinowy pełni rolę ochronną w prewencji miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Oprócz NNKT, ziarenka czarnuszki są bogate w wiele cennych substancjami i witaminami. W składzie posiadają przede wszystkim: tymochinon; witamina E i beta-karoten, a także witaminy z grupy B; biotyna - nieoceniona dla skóry i włosów, a także dla prawidłowego funkcjon
Poproś o wycenęPolska
BIO olej kokosowy jest olejem najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Pochodzi z upraw ekologicznych. Uzyskuje się go w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. Ma konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C przybiera konsystencją półpłynną.Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Pozostałe 7% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i anty
Poproś o wycenę