MLEKO UHT zawiera dużo składników mineralnych oraz witaminy C. Podgrzewanie mleka w systemie UHT nie obniża zawartości ani wartości biologicznej białka mleka, a nawet czyni je łatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka dzięki łatwiejszemu dostępowi enzymów trawiennych do zdenaturowanego białka Cząsteczki. Mleko UHT powstaje poprzez podgrzanie mleka do około 140oC przez 2-5 sekund w celu sterylizacji produktu i wyeliminowania rozwoju bakterii powodujących psucie się mleka. Podczas produkcji mleka UHT zachodzi reakcja Maillarda, która prowadzi do zmiany koloru, smaku i/lub zapachu. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Polska
Permeat jest produkowany ze świeżego pasteryzowanego odtłuszczonego mleka, powstałego po ultrafiltracji mleka w celu ekstrakcji białek i tłuszczów. Produkt jest następnie suszony przy użyciu zaawansowanych technik suszenia rozpyłowego. Produkt jest czasem nazywany „serwatką odbiałczoną”, gdy jest uzyskiwany z serwatki. Dzięki temu, że permeat serwatki jest bogaty w laktozę, ale ma niską zawartość białka, może być stosowany do produkcji słodyczy, wyrobów piekarniczych i tłuszczów. Dodawany jest również do produkcji lodów, serów topionych, napojów i kosmetyków.
Poproś o wycenęPolska
Nazwa masła zarezerwowana jest dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej zawartości tłuszczu mlecznego – co najmniej 82% (nie więcej niż 16% wody i 2% odtłuszczonego mleka w proszku). Jest wytwarzany przez ubijanie świeżej lub sfermentowanej śmietany lub mleka w celu oddzielenia tłuszczu maślanego od maślanki. Produkt bogaty w witaminy A, D, K.
Poproś o wycenęPolska
Koncentrat białka mleka (MPC) to skoncentrowane mleko w proszku, które zazwyczaj zawiera 80% białka mleka. Produkowany jest ze świeżego i pasteryzowanego mleka odtłuszczonego poprzez filtrację i suszenie rozpyłowe. Stosunek wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości laktozy sprawia, że produkt ten jest powszechnie stosowany w produkcji żywności niskowęglowodanowej oraz napojów wzbogaconych w białko. Można go również dodawać między innymi do wypieków, deserów, produktów hodowlanych, napojów mlecznych, sosów i serów.
Poproś o wycenęPolska
Kazeina podpuszczkowa jest wytwarzana z odtłuszczonego mleka koagulowanego podpuszczką. Po koagulacji jest oddzielany od białek serwatki, laktozy i minerałów w celu oczyszczenia produktu końcowego. Później jest zagęszczany i suszony. Produkt końcowy ma postać drobnoziarnistego, sypkiego proszku o kremowo-białej barwie, o neutralnym zapachu i smaku. Foodcom SA dostarcza naturalną i świeżą kazeinę podpuszczkową o oczkach od 30 do 90.
Poproś o wycenę