Sorbinian potasu jest wysoce skutecznym, bezpiecznym i nietoksycznym środkiem konserwującym żywność. Chociaż sorbinian potasu jest jednym z wielu konserwantów na rynku, jest jednym z najlepszych, ponieważ jest nieszkodliwy i wszechstronny. Sorbinian potasu jest w dużej mierze produkowany syntetycznie. Jest to proszek bez smaku i zapachu. Według FDA jest uważany za bezpieczny w użyciu, ponieważ rozkłada się w organizmie na wodę i dwutlenek węgla. Znajduje się na liście konserwantów, które mogą być stosowane w produktach kosmetycznych z ograniczeniami. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie w produkcie końcowym wynosi 0,6% w przeliczeniu na kwas sorbinowy. Najlepiej sprawdza się w środowisku kwaśnym, w przeciwnym razie jego właściwości są znacznie słabsze.
FOODCOM S.A.
Polska
Kwas cytrynowy występuje naturalnie w owocach cytrusowych, ale może być również wytwarzany. Przemysłowy kwas cytrynowy jest wytwarzany głównie w drodze fermentacji lub reakcji chemicznej. Ta ostatnia metoda stosowana jest w około 90% światowej produkcji i polega na fermentacji przy użyciu enzymów i szczepów drobnoustrojów, najczęściej Aspergillus niger. Kwas cytrynowy ma zdolność stabilizowania emulsji i zapobiega oddzielaniu się tłuszczu. Produkt końcowy dostępny jest w postaci proszku lub granulatu jako bezwodny kwas cytrynowy.
FOODCOM S.A.
Polska
Fosforan monowapniowy otrzymuje się w reakcji kwasu fosforowego i węglanu wapnia. Jako budulec kości fosfor bierze udział w wielu ważnych przemianach biochemicznych. Fosforan monowapniowy 25kg występuje w postaci sypkiego proszku lub drobnych granulek o barwie białej lub szarawej. Łatwo miesza się z innymi surowcami. Produkt odpowiada za prawidłowy rozwój kości i tkanek, prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu i układu nerwowego, a także zwiększoną produktywność i odporność.
FOODCOM S.A.
Polska
Glutaminian sodu, znany również jako MSG, jest solą sodową kwasu glutaminowego, jednego z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów. MSG otrzymuje się w wyniku fermentacji skrobi, trzciny cukrowej, buraków cukrowych lub melasy, ale znajduje się również w bulionie z alg, a także w wielu warzywach, serach i grzybach. MSG zawiera pojedynczy aminokwas z kwasu glutaminowego i nie jest uważany za zawartość białka surowego. Jest nierozpuszczalny i niehigroskopijny w zwykłych rozpuszczalnikach organicznych. Dobrze znosi obróbkę, ponieważ nie rozkłada się po ugotowaniu. W obecności cukru zmienia barwę na brązową pod wpływem wysokich temperatur. Zwykle jest dostępny jako monohydrat, biały krystaliczny proszek, bezwonny i rozpuszczalny w wodzie.
FOODCOM S.A.
Polska
Mocznik jest organicznym związkiem chemicznym, który określamy mianem diamidu kwasu węglowego. Jest końcowym produktem metabolizmu białek i innych związków azotu u zwierząt ureotelicznych (które wydalają większość swojego azotu w postaci mocznika w procesach metabolicznych). Na skalę przemysłową mocznik otrzymuje się w drodze bezpośredniej reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem pod ciśnieniem iw temperaturze od 160 do 200°C. Produkt jest wysoce higroskopijny i występuje w postaci białych granulek. Jest biały, krystaliczny i bezwonny, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Zwykle występuje w stężeniach 45%, 40% i 30%.