Hiszpański ostry sos z papryczek pili-pili.Doskonały do różnych potraw, niezastąpiony w każdej kuchni.
FOODCOM S.A.
Polska
Pasta Pomidorowa to gęsta pasta otrzymywana z dojrzałych pomidorów. Proces produkcji polega na gotowaniu pomidorów przez kilka godzin w celu zmniejszenia zawartości wody, wyciskaniu nasion i skórki oraz ponownym gotowaniu płynu w celu zredukowania bazy do gęstego, bogatego koncentratu. Produkt końcowy ma świeży i bogaty smak pomidorów oraz głęboki czerwony kolor. Ma gładką i gęstą konsystencję. Jest wolny od niepożądanych dodatków i jest również dobrym źródłem likopenu, przeciwutleniacza występującego w gotowanych pomidorach. Nie zawiera sztucznego cukru.
RADZIOWI SP. Z O.O.
Polska
Ostryż długim, nazywany również szafranem indyjskim, a powszechnie znany jako kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, rosnącą dziko w Indiach i uprawiana w krajach o klimacie tropikalnym. Z rośliny tej uzyskuje sie przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą.Kurkuma jest niezbędnym składnikiem mieszanek przypraw, np. curry.Kurkuma barwi potrawy, do których jest dodawana, nadając im żółtego koloru i przyjemnego, korzennego smaku. Silnie barwi też sztućce (szczególnie drewniane i plastikowe), którymi się ją nabiera i miesza gotowane z nią danie.W przemyśle spożywczym kurkuma jest wykorzystywana do zabarwiania masła, majonezu, makaronu i sera.<strong>Stosowanie</strong>Kurkuma służy do przyprawiania sosów, potraw z drobiu, zup kremów oraz omletów. Pasuje do dań z roślinami strączkowymi (fasole, ciecierzyca, soczewica, soja). Obowiązkowy składnik wszelkich dań typu curry i innych dań kuchni indyjskiej.Dodana do ciasta drożdżowego, ucieranego lub biszkoptu nada im piękny żółty kolor.