Płatki owsiane wytwarza się z owsa siewnego. Płatki górskie powstają, kiedy obłuszczone ziarno poddamy dodatkowemu procesowi rozdrabniania jeszcze przed zgniataniem. Płatki będą wtedy drobniejsze i szybsze w przygotowaniu. Płatki owsiane to przede wszystkim dużo błonnika i białka oraz bogactwo witamin – zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz magnez i fosfor, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są głównym składnikiem tradycyjnej owsianki, wykorzystywane są również do ciast i deserów.
Polska
Płatki owsiane wytwarza się z owsa siewnego. Płatki owsiane błyskawiczne otrzymamy, jeśli ziarno poddane zostanie dodatkowemu działaniu pary, która rozmiękcza i rozluźnia jego strukturę. Takie płatki przygotowuje się najszybciej, ponieważ szybko miękną i chłoną wodę. Wystarczy zalać je wrzątkiem lub gorącym mlekiem i są gotowe. Płatki owsiane to przede wszystkim dużo błonnika i białka oraz bogactwo witamin – zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz magnez i fosfor, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są głównym składnikiem tradycyjnej owsianki, wykorzystywane są również do ciast i deserów.
Poproś o wycenęPolska
Płatki owsiane wytwarza się z owsa siewnego. Płatki zwykłe są efektem zgniatania obłuszczonego ziarna. Są zatem najmniej przetworzone, ale z tego powodu gotuje się je najdłużej ze wszystkich rodzajów. Płatki owsiane to przede wszystkim dużo błonnika i białka oraz bogactwo witamin – zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz magnez i fosfor, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są głównym składnikiem tradycyjnej owsianki, wykorzystywane są również do ciast i deserów.
Poproś o wycenęPolska
Płatki jęczmienne wytwarzane są z ziaren jęczmienia z pełnego przemiału. W trakcie produkcji ziarna pozbawiane są plewki i okrywy owocowo-nasiennej. Płatki jęczmienne są skarbnicą witaminy E, oraz witamin z grupy B. Płatki jęczmienne dostarczają również spore pokłady pierwiastków, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i mangan. Płatki jęczmienne znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzają się jako dodatki do do deserów, ciast oraz sałatek.
Poproś o wycenęPolska
Płatki jaglane wytwarza się z prosa. Otrzymuje się je poprzez zgniatanie ziaren zboża. Jak wszystkie płatki zbożowe, płatki jaglane są doskonałym źródłem witamin z grupy B, ich atutem jest również brak glutenu – zarówno osoby z celiakią, jak i nietolerancją problematycznego białka mogą więc śmiało korzystać z wartościowych zbożowych węglowodanów. Płatki jaglane mniej bogate są w błonnik, ale są dobrym źródłem białka i to w ciekawym składzie aminokwasów – przede wszystkim leucyny, izoleucyny, waliny, fenyloalaniny oraz argininy. Na uwagę zasługuje również zawartość minerałów, a zwłaszcza cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Płatki jaglane zawierają duże ilości kwasu krzemowego.
Poproś o wycenę