Nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe, pistacje sprzedawane są na ogół w łupinach. Zawierają zdrowe tłuszcze, są dobrym źródłem białka, błonnika i przeciwutleniaczy. Pistacje są dobrym źródłem witaminy B6, która, m.in. wpływa na samopoczucie i koncentrację, poprawia stan naczyń krwionośnych, odgrywa kluczową rolę w usuwaniu niezbędnych substancji chemicznych z organizmu oraz łagodzi stany zapalne.Pistacje są jednymi z najbardziej bogatych w utleniacze orzechów. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się komórek i możliwości wystąpienia różnych schorzeń. Luteina i zeaksantyna zawarte w orzechach wspomagają zdrowie oczu.Pistacje są mniej kaloryczne niż inne orzechy, a ich dodatkową zaletą jest zawartość białka, około 20%. Są na drugim miejscu po migdałach. Zawierają też sporo błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Polska
Orzechy włoskie zajmują pierwsze miejsce wśród wszystkich orzechów pod względem ilości NNKT czyli niezbędnych kwasów tłuszczowych. Podobno juz 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. zawierają również L-argininę, substancję, która wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.Orzechy włoskie zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, są bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.Badania wskazują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może być pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne zawarte w orzechach mają zbawienny wpływ na układ krążenia - obniżają poziom LDL (zły cholesterol), działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. <strong>Skład:</strong> orzechy włoskieWartość odżywcza w 100gWartość energetyczna 2681kJ/692kcal - 34% RWS*Tłuszcz 60,3g - 86%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,56g - 33%Węglowodany 18g - 7%w tym cukr
Poproś o wycenęPolska
Orzechy pecan są zaliczane do jednych z najbardziej szlachetnych gatunków orzechów. Stanowiły ważny element diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Orzechy mają lekko słodki i masłowy smak dlatego świetnie pasują do wszelkich ciast, deserów i czekoladek. Są składnikiem słynnej tarty pecan (pecan pie), przygotowywanej na Święto Dziękczynienia.Około 90% tłuszczów zawartych w orzechach pecan to zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT są niezbędne dla zdrowia skóry, prawidłowej pracy układu krążenia. Obniżają poziom LDL (tzw. złego cholesterolu), dzięki czemu chronią przed rozwojem miażdżycy.Orzechy pecan zawierają witaminy: C, E, K oraz witaminy z grupy B oraz minerały magnez, mangan i miedz. Mangan wspiera układ nerwowy i przyspiesza przeminę cholesterolu, miedź natomiast jest niezbędna do syntezy kolagenu i elastyny, co przenosi się na dobrą kondycje naszej skóry.Trzeba pamiętać, że orzechy pecan są bardzo zdrowe, ale i bardzo kaloryczne.
Poproś o wycenęPolska
Orzechy brazylijskie są orzechami drzewnymi pochodzącymi z lasów deszczowych Amazonii w Brazylii, Boliwii i Peru. Mają gładką, maślaną konsystencję i orzechowy smak.Są spożywane na surowo lub blanszowane, wysoko energetyczne i bardzo odżywcze. Orzechy brazylijskie są jednym z najbardziej skoncentrowanych dietetycznych źródeł selenu mineralnego.Jedna orzech może zawierać nawet 175% RWS. Selen jest pierwiastkiem śladowym, który jest niezbędny dla układu odpornościowego, tarczycy i wzrostu komórek.Jedzenie orzechów brazylijskich może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, m.in. regulują czynność tarczycy, zmniejszają stany zapalne oraz wspierając serce, mózg i układ odpornościowy. Poza tym, orzechy brazylijskie są bogate w zdrowe tłuszcze, magnez, miedź, fosfor, mangan, tiaminę i witaminę E.Orzechy brazylijskie zawierają przeciwutleniacze, takie jak selen, witamina E i fenole. Tylko jeden orzech dziennie może prowadzić do zmniejszenia stanu zapalnego.
Poproś o wycenęPolska
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości odżywcze. Zawierają witaminę E, nazywaną „witaminą młodości i płodności”. Zawierają też duże ilości witamin z grupy B, potasu oraz wapnia i fosforu. Dzięki temu pomagają w obniżeniu ciśnienia, wzmacniają kości i zęby i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.Orzechy laskowe zawierają duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi- ok. 680 mg na 100 g. Zawierają również duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom „dobrego”. Dlatego orzechy laskowe włącza się do diety, która ma zapobiegać chorobom układu sercowego i naczyniowego. <strong>Skład:</strong> orzechy laskowe łuskane <strong>Wartość odżywcza w 100g</strong>Wartość energetyczna 2742kJ/665kcal - 33% RWS*Tłuszcz 63g - 90%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5g - 22%Węglowodany 6g - 2%w tym cukry 4g - 16%Błonnik 8,9gBiałko 14g - 28%Sól 0g - 0%*Referencyjna Wartość Spożywcza&n
Poproś o wycenę