Mąka migdałowa wytwarzana jest ze zmielonych migdałów. Jest mąką bezglutenową oraz z niskim indeksem glikemicznym. Zarówno migdały, jak i mąka z nich wytwarzana, są skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi białko oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), minerały, takie jak: magnez, fosfor, wapń i potas oraz witaminy ze szczególnym uwzględnieniem witaminy E, uznawanej przez wielu za witaminę młodości. Wśród wszystkich orzechów migdały wyróżnia najwyższa zawartość tej witaminy. Mąka migdałowa jest składnikiem popularnej diety ketogenicznej. Ma niską zawartość węglowodanów i stanowi doskonałe źródło NNKT oraz białka. Używana jest również do przygotowania bezglutenowych potraw i deserów.
Polska
Mąka migdałowa powstała w 100% w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych migdałów. Posiada charakterystyczny migdałowy smak i jest bardzo sycąca. Zawiera naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo białka, żelaza i witaminy E oraz witamin z grupy B. Nie zawiera glutenu. Posiada niski IG i jest dużo mniej kaloryczna niż mąka pszenna. Mąka migdałowa polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i dbającym o linię. <strong>Skład:</strong> mąka migdałowa <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 2704kJ/653kcal - 33% RWS*Tłuszcz 52,52g - 75%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,95g - 20%Węglowodany 18,67g - 7%w tym cukry 4,63g - 5%Białko 21,4g - 43%Błonnik 9,9gSól 0,048g <1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza <strong>Stosowanie</strong>Mąka migdałowa nadaje się do wielu potraw, w szczególności do dań słodkich: naleśników, muffinek, gofrów, omletów na słodko, różnego rodzaju wypieków. Może też być dodatkiem do mięsnych panierek.
Poproś o wycenęPolska
Amarantus, nazywany również szarłatem, to jedna z najstarszych roślin, jakie człowiek zaczął uprawiać. Jego właściwości zdrowotne doceniali Aztekowie, Inkowi i Majowie. Dziś należy do kategorii żywności zwanej "super foods". Amarantus, tak jak komosa ryżowa, jest tzw. pseudozbożem. Zawiera duże ilości żelaza, nie zawiera glutenu i jest źródłem błonnika i dobrze przyswajalnego białka zawierającego komplet aminokwasów egzogennych. Ziarno zawiera kwasy nienasycone, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia.Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, składniki mineralne: wspomniane żelazo, wapń oraz magnez, fosfor, potas.Amarantus zawiera skwalen - substancje o super mocach. Skwalen to związek organiczny, naturalny składnik lipidów w organizmie. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i ułatwia usuwanie toksyn wytwarzanych na skutek przemysłowej działalności człowieka.
Poproś o wycenęPolska
Mąka ryżowa jest produktem bezglutenowym, ma delikatny, neutralny smak. Powstaje ze zmielonego ryżu. Jest na co dzień stosowana w kuchni azjatyckiej do przygotowania makaronu ryżowego oraz papieru ryżowego, który później jest składnikiem znanych większości sajgonek. Ponieważ mąka nie ma glutenu, ciasto po upieczeniu może być zbyt kruche, piaskowe. Aby temu zapobiec trzeba, np. połączyć mąkę ryżową z innymi mąkami (np. ziemniaczana, z tapioki, kasztanowa), zwiększyć liczbę jajek lub dodać do wypieku dojrzałego banana, a także więcej tłuszczu. <strong>Skład:</strong> mąka ryżowa <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1481kJ/349kcal - 18% RWS*Tłuszcz 0,7g - 1%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,15g <1%Węglowodany 76,9g - 30%w tym cukry 2g - 2%Białko 7,6g - 15%Błonnik 2,3gSól 0,1g - 2%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza <strong>Stosowanie</strong>Składnik słodkich wypieków, ciast, naleśników, racuchów, kotletów wegetariańskich, do zagęszczania zup i
Poproś o wycenęPolska
Mąka jaglana powstaje ze zmielonych ziaren prosa - jednego z najstarszych zbóż o wielu prozdrowotnych zaletach. Proso jest zbożem bezglutenowym i zasadotwórczym, przywraca naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, oczyszcza go, zwalcza wolne rodniki i grzyby. Mąka jest lekkostrawna, nie uczula, ma lekko orzechowy posmak i jest tańsza od innych produktów z grupy "super foods". Jest źródłem błonnika pokarmowego, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku i żelaza oraz witamin z grupy B. Mąka jaglana to prawdziwy zastrzyk dobroczynnych substancji i solidny detoks dla organizmu. Jaglana mąka jest też bogatym źródłem błonnika, który jest dziś powszechnie znany jako produkt wspomagający odchudzanie, ponieważ reguluje pracę układu trawiennego i pozytywnie wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Wszystko to przekłada się na uczucie sytości i mniejsze łaknienie. <strong>Skład:</strong> mąka jaglana <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1
Poproś o wycenę