FOODCOM S.A.
Polska
Glutaminian sodu, znany również jako MSG, jest solą sodową kwasu glutaminowego, jednego z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów. MSG otrzymuje się w wyniku fermentacji skrobi, trzciny cukrowej, buraków cukrowych lub melasy, ale znajduje się również w bulionie z alg, a także w wielu warzywach, serach i grzybach. MSG zawiera pojedynczy aminokwas z kwasu glutaminowego i nie jest uważany za zawartość białka surowego. Jest nierozpuszczalny i niehigroskopijny w zwykłych rozpuszczalnikach organicznych. Dobrze znosi obróbkę, ponieważ nie rozkłada się po ugotowaniu. W obecności cukru zmienia barwę na brązową pod wpływem wysokich temperatur. Zwykle jest dostępny jako monohydrat, biały krystaliczny proszek, bezwonny i rozpuszczalny w wodzie.
GLOBALBLEND SP. Z O.O.
Polska
Produkt spożywczy instant do przygotowania naleśników z wysoką zawartością białka (27,5g na porcję). Produkt bez dodatku cukru. Smak białej czekolady z maliną.
FOODCOM S.A.
Polska
Jest to rozpuszczalny błonnik, który może ulec rozkładowi w jelitach, mimo że nie jest trawiony. Gotowy produkt ma wysoką rozpuszczalność w wodzie i jest sypkim białym proszkiem bez obcego zapachu. W przypadku diet ketogenicznych, bezglutenowych i wegańskich dopuszczalna jest guma ksantanowa. Około dwóch lat to trwałość gumy ksantanowej. Przedmiot należy przechowywać w chłodnym, suchym magazynie. Foodcom dostarcza swoim partnerom handlowym worki 25 kg gumy ksantanowej.
FOODCOM S.A.
Polska
Białko grochu otrzymuje się z grochu złocistego lub żółtego w procesach suchych i płynnych. Na etapie suszenia łuska grochu jest usuwana maszynowo i mielona. Później mąka grochowa jest odzyskiwana i dzięki właściwościom rozpuszczalności w wodzie białka są oddzielane przez wirowanie i zbierane. Końcowym produktem z białka grochu jest beżowy proszek o czystym smaku.