Chlorek sodu to nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i sodu. Jest głównym składnikiem soli kuchennej, kuchennej i drogowej. Proces technologiczny otrzymywania soli warzącej polega na termicznym zagęszczaniu słonej wody i krystalizacji soli z tej wody. W naturze występuje jako składnik mineralny i tworzy złoża soli kamiennej zwane halitem. Chlorek sodu występuje w postaci drobnego krystalicznego białego proszku o charakterystycznym słonym zapachu i smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne. Produkt oferowany przez Foodcom nie jest modyfikowany genetycznie. Foodcom oferuje również sól spożywczą bez substancji przeciwzbrylających.
Polska
Glutaminian sodu, znany również jako MSG, jest solą sodową kwasu glutaminowego, jednego z najbardziej rozpowszechnionych aminokwasów. MSG otrzymuje się w wyniku fermentacji skrobi, trzciny cukrowej, buraków cukrowych lub melasy, ale znajduje się również w bulionie z alg, a także w wielu warzywach, serach i grzybach. MSG zawiera pojedynczy aminokwas z kwasu glutaminowego i nie jest uważany za zawartość białka surowego. Jest nierozpuszczalny i niehigroskopijny w zwykłych rozpuszczalnikach organicznych. Dobrze znosi obróbkę, ponieważ nie rozkłada się po ugotowaniu. W obecności cukru zmienia barwę na brązową pod wpływem wysokich temperatur. Zwykle jest dostępny jako monohydrat, biały krystaliczny proszek, bezwonny i rozpuszczalny w wodzie.
Poproś o wycenę