Matcha, proszek o szmaragdowo-zielonym kolorze, to wyjątkowo ekskluzywna i najwyższej jakości zielona herbata uzyskiwana wyłącznie z liści Tencha. Używa się jej do ceremonii picia herbaty – chanoyu. Nazywana jest królową herbat zielonych. Czym różni się od zwykłej zielonej herbaty? Jest od niej słodsza i jaśniejsza. Wszystko to dzięki temu, iż krzewy, które przeznaczone są do wyrobu herbaty Matcha, przed zbiorami osłaniane są przed słońcem specjalnymi matami. Powoduje to zwiększoną produkcję aminokwasów, które wpływają na głębszy i wyjątkowy aromat Matcha Tee. Zacienienie sprawia, że w listkach wytwarzana jest większa ilość chlorofilu, który z czasem przekształca się w katechinę. Liście są następnie zbierane, suszone i ściera się je na proszek.
Polska
Matcha to zielona herbata w proszku, której właściwości znane są od tysiącleci. Ostatnio zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Herbata ta jest uważana za najzdrowszą ze wszystkich gatunków zielonych herbat.Podobnie jak zielona herbata, matcha pochodzi z rośliny Camellia sinensis. Jednak rośnie inaczej i ma unikalny profil składników odżywczych.Rolnicy uprawiają matchę, przykrywając rośliny herbaciane 20–30 dni przed zbiorem, aby uniknąć bezpośredniego światła słonecznego. Zwiększa to produkcję chlorofilu oraz aminokwasów i nadaje roślinie ciemniejszy zielony odcień.Po zebraniu liści herbaty łodygi i żyły są usuwane, a liście mielone na drobny proszek znany jako matcha.Matcha zawiera składniki odżywcze z całego liścia herbaty, co skutkuje większą ilością kofeiny i przeciwutleniaczy niż zwykle spotykana w zielonej herbacie.Badania nad matchą i jej składnikami odkryły szereg korzyści, pokazując, że może ona pomóc chronić wątrobę, promować zdrowie serca, a nawet pomóc w utracie wagi
Poproś o wycenęPolska
Syrop z agawy to substancja słodząca, która może być alternatywą dla białego cukru. Łatwo się rozpuszcza, jego konsystencja przypomina lejący się miód, dlatego też idealnie nadaje się do przyrządzania koktajli i deserów. Proces wytwarzania syropu rozpoczyna się od wyciskania soku z rdzenia agawy. Przypomina on kształtem ananasa, waży od 25kg do 75 kg. Sok następnie jest podgrzewany i poddawany filtracji. W ten sposób dochodzi do hydrolizy cukrów złożonych w cukry proste (z znacznej mierze jest to fruktoza). W wyniku podgrzewania sok zamienia się płyn o konsystencji przypominającej lejący się miód. Jak wygląda syrop z agawy? Może przybrać barwę od jasnej – złocistej do ciemnej – bursztynowej. Im ciemniejszy kolor, tym bogatszy aromat. Wszystko zależy od stopnia podgrzania i filtracji. Innym sposobem produkcji jest wykorzystanie do hydrolizy enzymu występującego w jednym z gatunków grzybów – kropidlaku czarnym. Syrop z agawy produkowany jest głównie w Meksyku.
Poproś o wycenęPolska
Rodzynki sułtańskie pochodzące z ekologicznych upraw są soczyste i słodkie w smaku. Bardzo słodkie, zawierają jedynie naturalne cukry.Rodzynki, czyli suszone winogrona, posiadają liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, dzięki czemu są jednymi ze zdrowszych przekąsek. Rodzynki poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Rodzynki zawierają także jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.Ponadto na tle bakalii wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji.Poza tym - podobnie jak winogrona - zawierają resweratrol, czyli przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniem. Rodzynki sułtańskie to doskonałe źródło błonnika, bogate w witaminę C i E oraz cynk, potas i żelazo. <strong>Skład:</strong> 99,5% Bio rodzynki sułtańskie, 0,5% organiczny olej słonecznikowy <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>wartość en
Poproś o wycenęPolska
Ashwagandha, to wyciąg z korzenia rośliny, z rodziny psiankowatych, zwanej witanią ospałą, znanej również jako żeń-szeń indyjski. Jest znanym i od dawna stosowanym ziołem w indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej i stała się popularnym suplementem ze względu na swoje zalety zdrowotne.Ashwagandha ma właściwości adaptogenne. Może pomóc obniżyć poziom kortyzolu u osób przewlekle zestresowanych, zmniejszyć poziom stresu i niepokoju. Wykazano, że Ashwagandha zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego NK, tzw. naturalnych zabójców i zmniejsza markery stanu zapalnego.Ashwagandha korzystnie wpływa na serce i układ sercowo - naczyniowy, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, pomaga w utrzymaniu zdrowia skóry, wspiera w okresach napięcia psychicznego i nerwowego, poprawia odporność organizmu na stres oraz pomaga w utrzymaniu optymalnej wytrzymałości, uczucia energii i witalności, dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego.
Poproś o wycenę