Ukraina
Producent/ Wytwórca
Ukraina
Bobrek trójlistny znany jest także jako koziełek, trojan czy bobrowniczek. Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są liście zawierające w swoim składzie gorycze, garbniki, glikozydy, jod, żelazo i mangan. Dzięki temu liść bobrek trójlistkowy znajduje szerokie zastosowanie w przypadku braku łaknienia (zaleca się stosowanie go 30- 60 minut przed posiłkiem), przy nadkwaśności, nieżytach żołądka czy jelit, w przypadku zaparć czy wzdęć. Ponadto bobrek jest składnikiem preparatów leczących anemię, migreny czy wzmacniających ogólną sprawność organizmu. Zapobiegawczo stosuje się go przeciw krzywicy, reumatyzmie, pasożytach jelitowych, nieregularnym miesiączkom.
Ukraina
Suszona żurawina bez cukru to wdzięczna przekąska, którą warto włączyć do swojej diety i mieć zawsze „pod ręką”. Odznacza się wyrazistym słodko-kwaśnym smakiem, dzięki czemu doskonale wzbogaca rozmaite potrawy zarówno te serwowane na słodko, jak i wytrawne. Przez to, że nie jest sztucznie dosładzana, nie zawiera cukru trzcinowego i białego, stanowi idealną alternatywę dla niezdrowych łakoci. Doskonale hamuje napady wilczego głodu i skutecznie zaspokaja ochotę na smaczne co nieco.
Ukraina
Tarnina (Prunus spinosa L.), inaczej śliwa tarnina lub tarka, to roślina, której właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystuje się od dawna. Tarnina zalazła zastosowanie jako środek stosowany m.in. w dolegliwościach układu moczowego, żołądka (działa rozkurczowo na jego ściany i na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego), a także jako lek przeczyszczający lub na biegunkę.
Ukraina
Jarzębina właściwości lecznicze zawdzięcza głównie swoim owocom. Warto wiedzieć, że mają one więcej karotenu niż popularna marchewka. Dodatkowo, są bogate w witaminę C, dlatego jarzębina jest chętnie wykorzystywana, jako naturalne lekarstwo na walkę z przeziębieniem czy grypą. Przede wszystkim warto zażywać ją w okresie obniżonej odporności, by w ten sposób wspomóc organizm i uniknąć niechcianej infekcji.
Ukraina
Atropa belladonna, atropa belladonna-AE, beladona, belladone, belladonnae herbae pulvis standardisatus, belladonna herbum, Belladonna Homaccord, Belladonna Injeel, Belladonna Injeel Forte, belladonna leaf, belladonna pulvis normatus, belladonnae folium, belladonna radix, belladonne, deadly nightshade, deadly nightshade leaf, devil's cherries, devil's herb, die belladonna, die tollkirsche, divale, dwale, dwayberry, galnebaer, great morel, herba belladonna, hoja de belladonna, naughty man's cherries, poison black cherries, powdered belladonna, Solanaceae (family), solanum mortale, solanum somniferum, stryshon, strygium, tollekirsche, tollkirschenblatter.
Producent/ Wytwórca
str.Cooperatyvna, 1
Str.cooperatyvna, 1
10001 Zhytomyr - Ukraina
Polska
Daktyle są bardzo zdrowym wyborem żywieniowym. Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: z grupy B, A, K i wiele składników mineralnych. Są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu. Składniki odżywcze w daktylach wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi.Polifenole, związki zawarte w daktylach, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co pomaga w zapobieganiu wielu chorób i infekcji.Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają błonnik. Wszystkie trzy z tych czynników przemawiają za spożywaniem daktyli dla zdrowia serca.Owoce daktyli są również bogate w minerały, takie jak wapń, miedź i magnez. Ponadto zawierają mangan i żelazo.
Poproś o wycenęPolska
Żurawina suszona cała to naturalne owoce wysuszone w całości o wyrafinowanym cierpko-słodkim smaku. Owoce kształtem przypominają suszone rodzynki, ale są od nich większe, cechują się soczystą barwą i elastyczną konsystencją. Owoce żurawiny znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata.Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, witaminy z grupy B, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, flawonoidów, garbników i pektyn. Żurawina nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego, z korzyścią dla zdrowia, można spożywać jej przetwory, które nie są tak cierpkie jak owoce świeżej żurawiny.Żurawina świetnie się sprawdza w profilaktyce nawrotów infekcji dróg moczowych. Zakwasza mocz, co prowadzi do zabicia bakterii znajdujących się w pęcherzu moczowym. Dodatkowo, zawarte w żurawinie kwasy redukują przyczepność bakterii, dzięki czemu wydalane są z moczem.
Poproś o wycenęPolska
Rodzynki czyli suszone na słońcu winogrona, są jednymi z najpopularniejszych bakalii, a odmiana Thompson to jedna z najpopularniejszych odmian tych bakalii. Rodzynki zawierają duże ilości potasu i fosforu, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.Rodzynki są bogatym źródłem cennych witamin: A, C, E, witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów: potas, cynk, wapń, żelazo oraz magnez.Rodzynki zawierają cenny błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zawarte w nich: żelazo, miedz i witaminy niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek i przenoszenia tlenu w organizmie. Jako jedne z niewielu bakalii zawierają również jod i bor. Jod - pierwiastek, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, natomiast bor poprawia koncentrację oraz funkcjonowanie mózgu. Rodzynki to bogate źródło polifenoli, przeciwutleniaczy, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Poproś o wycenęPolska
Rodzynki są znane i używane w kuchniach świata już od wieków. Suszone winogrona są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Rodzynki sułtańskie spośród innych gatunków rodzynków wyróżniają się wyjątkowym słodkim smakiem, który pozbawiony jest charakterystycznej dla innych odmian tej grupy bakalii, nuty kwaśnej. Za pomocą promienie słonecznych, w dojrzewających winogronach wytrąca się ich naturalny cukier, fruktoza, dzięki któremu rodzynki zachwycają nas słodyczą i niepowtarzalnym smakiem.Rodzynki zawierają duże ilości potasu i fosforu, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Są bogatym źródłem cennych witamin: A, C, E, witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów: potas, cynk, wapń, żelazo oraz magnez.Rodzynki zawierają cenny błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zawarte w nich: żelazo, miedz i witaminy niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek i przenoszenia tlenu w organizmie.
Poproś o wycenęUtwórz jedno zapytanie i uzyskaj wiele ofert od zweryfikowanych dostawców