Orzechy pecan są zaliczane do jednych z najbardziej szlachetnych gatunków orzechów. Stanowiły ważny element diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Orzechy mają lekko słodki i masłowy smak dlatego świetnie pasują do wszelkich ciast, deserów i czekoladek. Są składnikiem słynnej tarty pecan (pecan pie), przygotowywanej na Święto Dziękczynienia.Około 90% tłuszczów zawartych w orzechach pecan to zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT są niezbędne dla zdrowia skóry, prawidłowej pracy układu krążenia. Obniżają poziom LDL (tzw. złego cholesterolu), dzięki czemu chronią przed rozwojem miażdżycy.Orzechy pecan zawierają witaminy: C, E, K oraz witaminy z grupy B oraz minerały magnez, mangan i miedz. Mangan wspiera układ nerwowy i przyspiesza przeminę cholesterolu, miedź natomiast jest niezbędna do syntezy kolagenu i elastyny, co przenosi się na dobrą kondycje naszej skóry.Trzeba pamiętać, że orzechy pecan są bardzo zdrowe, ale i bardzo kaloryczne.
Polska
Orzechy włoskie zajmują pierwsze miejsce wśród wszystkich orzechów pod względem ilości NNKT czyli niezbędnych kwasów tłuszczowych. Podobno juz 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. zawierają również L-argininę, substancję, która wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.Orzechy włoskie zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, są bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.Badania wskazują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może być pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne zawarte w orzechach mają zbawienny wpływ na układ krążenia - obniżają poziom LDL (zły cholesterol), działają przeciwzapalnie, zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów. <strong>Skład:</strong> orzechy włoskieWartość odżywcza w 100gWartość energetyczna 2681kJ/692kcal - 34% RWS*Tłuszcz 60,3g - 86%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,56g - 33%Węglowodany 18g - 7%w tym cukr
Poproś o wycenęPolska
Orzechy brazylijskie są orzechami drzewnymi pochodzącymi z lasów deszczowych Amazonii w Brazylii, Boliwii i Peru. Mają gładką, maślaną konsystencję i orzechowy smak.Są spożywane na surowo lub blanszowane, wysoko energetyczne i bardzo odżywcze. Orzechy brazylijskie są jednym z najbardziej skoncentrowanych dietetycznych źródeł selenu mineralnego.Jedna orzech może zawierać nawet 175% RWS. Selen jest pierwiastkiem śladowym, który jest niezbędny dla układu odpornościowego, tarczycy i wzrostu komórek.Jedzenie orzechów brazylijskich może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, m.in. regulują czynność tarczycy, zmniejszają stany zapalne oraz wspierając serce, mózg i układ odpornościowy. Poza tym, orzechy brazylijskie są bogate w zdrowe tłuszcze, magnez, miedź, fosfor, mangan, tiaminę i witaminę E.Orzechy brazylijskie zawierają przeciwutleniacze, takie jak selen, witamina E i fenole. Tylko jeden orzech dziennie może prowadzić do zmniejszenia stanu zapalnego.
Poproś o wycenęPolska
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne właściwości odżywcze. Zawierają witaminę E, nazywaną „witaminą młodości i płodności”. Zawierają też duże ilości witamin z grupy B, potasu oraz wapnia i fosforu. Dzięki temu pomagają w obniżeniu ciśnienia, wzmacniają kości i zęby i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami.Orzechy laskowe zawierają duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi- ok. 680 mg na 100 g. Zawierają również duże ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i podnoszą poziom „dobrego”. Dlatego orzechy laskowe włącza się do diety, która ma zapobiegać chorobom układu sercowego i naczyniowego. <strong>Skład:</strong> orzechy laskowe łuskane <strong>Wartość odżywcza w 100g</strong>Wartość energetyczna 2742kJ/665kcal - 33% RWS*Tłuszcz 63g - 90%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5g - 22%Węglowodany 6g - 2%w tym cukry 4g - 16%Błonnik 8,9gBiałko 14g - 28%Sól 0g - 0%*Referencyjna Wartość Spożywcza&n
Poproś o wycenęPolska
Płatki migdałów, tak jak i same migdały, są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy, minerały, białko i błonnik tym samym maja działanie prozdrowotne.Mają dużą zawartość zdrowych tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nienasycone są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Uważa się, że ich regularne spożywanie może obniżyć ogólny poziom cholesterolu.Migdały są bogate w witaminę E, znany antyoksydant, substancję, która zatrzymuje procesy utleniania, tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowalnia starzenie się komórek. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk. Ponadto migdały zawierają: witaminy z grupy B, błonnik i fosfor. <strong>Skład:</strong> migdały <strong>Wartość odżywcza w 100g</strong>Wartość energetyczna 2489kJ/602kcal - 30% RWS*Tłuszcz 50,6g - 72%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,9g - 20%Węglowodany 9,5 - 4%w tym cukry 5g - 6%Bi
Poproś o wycenę