Nasiona szałwię hiszpańskiej znane jako nasiona chia są zaliczane do tzw. “super food” i kryją w sobie wyjątkową kompozycję składników odżywczych, takich jak: błonnik, białko, kwasy omega 3 i 6, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i minerały. Warto wprowadzić ich do jadłospisu.Zawarte w ziarnach nienasycone kwasy tłuszczowe mają istotny wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Odpowiadają za gospodarkę lipidową, regulując poziom cholesterolu i trójglicerydów. Korzystnie wpływają na narząd wzroku. Szałwia hiszpańska charakteryzuje się korzystnym stosunkiem omega-3 do omega-6 - 3:1.Witaminy z grupy B, witamina A, C i E, które wpływają na prawidłowe widzenia, wzmacniają odporność, działają antyoksydacyjne. Zawierają również wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedz i selen. Bogactwo witamin i składników mineralnych ma duże znaczenie dla kondycji włosów, skóry i paznokci. <strong>Skład:</strong> Nasiona Chia (Salvia hispanica L.
Polska
Lecznicze właściwości siemienia lnianego znane są od wielu wieków. Nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E i K, foliany oraz cholinę, makro- i mikroelementy: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan oraz selen. Oprócz tego, ze jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, doskonale wpływa na zdrowie układu pokarmowego, łagodząc dolegliwości związane z wrzodami żołądka, nadkwasotą, zgagą. Poprawia perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu szkodliwych toksyn z organizmu.Siemię lniane wykazuje działanie łagodzące podrażnienia i nawilżające śluzówkę. Z nasion lnu tłoczony jest jeden z najzdrowszych olei. <strong>Skład:</strong> siemię lniane <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 2363kJ/568kcal - 28% RWS*Tłuszcz 42g - 60%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,7g - 18%Węglowodany 29,1g - 11%w tym cukry 1,5g - 3%Białko 18,5g - 37%Sól 0,01g <1%*RWS - Referencyjna
Poproś o wycenęPolska
Lecznicze właściwości siemienia lnianego znane są od wielu wieków. Nasiona zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, witaminę E i K, foliany oraz cholinę, makro- i mikroelementy: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo, miedź, cynk, mangan oraz selen.Oprócz tego, że jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, doskonale wpływa na zdrowie układu pokarmowego, łagodząc dolegliwości związane z wrzodami żołądka, nadkwasotą, zgagą. Poprawia perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu szkodliwych toksyn z organizmu.Siemię lniane wykazuje działanie łagodzące podrażnienia i nawilżające śluzówkę. Z nasion lnu tłoczony jest jeden z najzdrowszych olei. <strong>Skład:</strong> siemię lniane <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 2363kJ/568kcal - 28% RWS*Tłuszcz 42g - 60%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,7g - 18%Węglowodany 29,1g - 11%w tym cukry 1,5g - 3%Białko 18,5g - 37%Sól 0,01g <1%*RWS - Referencyjna
Poproś o wycenęPolska
Babka płesznik, zwana również babką śródziemnomorską, jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, ma również dużą zawartość białka. Stosuje się ją w celu usprawnienia funkcjonowania układu pokarmowego. Dodatkowo, błonnik zwiększa uczucie sytości.Po zetknięciu się z wodą nasiona pokrywają się śluzem i tworzą żel, co pomaga przy dolegliwościach jelitowych. Wpływa na poprawę flory bakteryjnej jelit, działa osłonowo i przeciwzapalnie. <strong>Skład:</strong> babka płesznik nasiona <strong>Wartości odżywcze w 100g</strong>Wartość energetyczna 1137kJ/276kcal - 14% RWS*Tłuszcz 7,3g - 10%w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1g - 5%Węglowodany 13g - 5%w tym cukry <0,6g <1%Białko 14g - 28%Błonnik 51gSól <0,01g <1%*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza <strong>Stosowanie</strong>Produkt jest gotowy do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 2-3 łyżeczki babki płesznik należy zalać szklanką soku lub wody, odstawić na ok. 20 minut, po czym wypić.
Poproś o wycenęPolska
Biały mak jest mniej znany niż mak niebieski pomimo, że jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków i nie tylko. Charakteryzuje się słodkim oraz delikatnym smakiem. Zawiera cenne wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Jest bardzo popularny w kuchniach orientalnych. Biały mak zawiera składniki mineralne takie jak: miedź, wapń i fosfor oraz żelazo, magnez i cynk. Jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminę E oraz foliany. Skład: mak biały ziarno Wartość odżywcza w 100gWartość energetyczna 2213kJ/534kcalTłuszcz 37gw tym kwasy 18gw tym cukry 3gBiałko 22gBłonnik 20,5gSól 0g*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza Stosowanie:Biały mak świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie wigilijnych dań, jak kutia, makowce czy różnego rodzaju kluski. Doskonale urozmaici on również smak tortów, ciast oraz słodkiego domowego pieczywa. Po uprażeniu możemy nim także posypywać sałatki, kanapki, musli, owsianki czy koktajle.
Poproś o wycenę